
Kærlighed & relationer
““When you immerse yourself into an onomatopoetic landscape, the dream of the night becomes your own dream” - Lewandowska, W.
Poetisk VR - en vej til værdighed, drømme og autonomi. ”
I NORDIC-VR hjælper vi organisationer med at implementere velfærdsteknologiske metoder som supplement til traditionelle eksponeringsmetoder eller fagfaglige praksisser. Virtual Reality er en metode, der ikke kan stå alene, men som er gavnlig til at skabe sikker eksponeringstræning.
I den forbindelse har vi udviklet et borgercentreret feedback-værktøj, der er forenet i akronymet: CACE-C. Det står for: Commitment, Accept, Closeness, Empowerment og Collaboration. Vores metode tager afsæt i de samtaler, der opstår, når mennesker arbejder med egen udvikling gennem et univers som Virtual Reality.
I Nordic VR har vi desuden fokus på implementering. Implementeringsprocesser er ofte forbundet med vanskeligheder og manglende grad af fuldstændige processer. Dette gør vi aktivt op med i CACE-C, hvor en stor del af implementeringsprocessen består i praksisnær læring og træning.
“Vi lærer folk at være anderledes ved at gøre anderledes”.
Formålet med modellen er at lære medarbejdere, hvordan de kan anvende VR og CACE-C som dels et feedback-værktøj til evaluering af indsatser, der rettes mod at være en medvirkende faktor til at sikre borgercentreret praksis. Dels en refleksionsmodel, der sikrer læring af nye vaner. Og dels en strategi, der understøtter implementering af velfærdsteknologiske hjælpemidler. Det, der er interessant ved CACE-C, er, at der arbejdes med afsæt i en gensidig lærings- og refleksionsproces - altså indeholdende både et borger - og medarbejderperspektiv.
Metoder som vi arbejder med i VR er bl.a:
Læringsrehabilitering
Læringsrehabilitering er en tilgang, der fokuserer på at hjælpe mennesker med fysiske/psykiske lidelser til at lære nye kompetencer og strategier til at overkomme udfordringer, således de kan opnå deres mål og drømme.
Værdighed:
Værdighed handler om selvværd og selvrespekt, og at handle i overensstemmelse med det som menneske. Måden vi arbejder med værdighed på, er dels gennem Respons Baseret Praksis (RBP) og self care.
Indre bæredygtighed:
Når vi arbejder med den indre bæredygtighed, involverer det dels at bygge og udvikle den personlige resiliens, at kunne tage sig af sig selv og at mestre en følelse af formål og mening med eget liv.
Hvis dette har interesse, så er du velkommen til at kontakte os via formularen på denne side - tryk på kontakt.
“Virtual Reality (VR) kan være hjælpsom for mennesker, der har været udsat for trauma”.
Dette sker grundet det, at VR skaber rammerne for et kontrolleret og sikkert miljø, hvor borgere kan konfrontere og processere deres oplevelser i en sikker kontekst. Et eksempel kunne være VR eksponeringsforløb, hvor det som man er udfordret i forhold til, bliver man eksponeret for i en simuleret og virtuel kontekst. På den måde kan man stille arbejde sig gennem konfrontationen og de reaktioner, som det kan åbne op til på en rolig måde. Med VR er der nemlig hele tiden muligheden for, at man kan stoppe sessionen op, og dermed forlade den virtuelle kontekst.
En anden måde hvor VR kan være et relevant valg af metode, er, når der skal arbejdes med at udvikle trygge coping strategier. I VR miljøet er, der mange funktioner og muligheder. Blandt andet kan man arbejde med teknikker, der virker afslappende på nervesystemet. Således kroppen går fra kamp/flugt reaktioner til afslapning/hvile. Dette kan blandt andet ske gennem guidet meditationer, mindfullnes øvelser eller levende billeder, hvor man placerer klienten i en kontekst, der virker afslappende.
For klienter, der har oplevet trauma, kan VR være relevant, da den hjælper til at undersøge situationer i en sikker kontekst. Dette kan understøtte klientens selvværd, følelse af kontrol over situationen og generelt deres velvære. Ved klienter med trauma må VR ikke stå alene, men skal understøttes af guidende samtaler ved enten psykolog eller psykoterapeut, der er trænet i trauma. ”